Ekologisk tomatodling, hur funkar det?
Carolina Webe | 21 sep 2021
Varmt välkomna hem till oss! Jag heter Carolina och driver Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård strax utanför Linköping tillsammans med min man Magnus. Här bor och lever vi med våra fyra barn. Magnus pappa ställde om till ekologisk drift för 25 år sedan och idag är allt från vete, raps och ärtor till uppfödningen av kycklingar certifierat av KRAV och EU ekologiskt. Vi arbetar båda (mer än) heltid på gården och älskar det vi gör!
I vårt växthus odlar vi ekologiska tomater och gurka som också de är certifierade av KRAV och EU ekologiskt. Vi planterar i början av mars och plockar de första gurkorna i början av april medan tomaterna brukar mogna lagom till Valborg. Sedan sträcker sig säsongen vanligtvis långt in i november, så under nästan åtta månader om året kan vi erbjuda er fantastiska grönsaker som odlats med omtanke om dig, vår jord, vår miljö, vårt klimat, och om oss som arbetar i växthuset.
De flesta vet nog att vi som odlar ekologiskt bara använder oss av naturliga gödselmedel och bekämpningsmetoder, vilket innebär att vi t.ex. gödslar plantorna med ko-och kycklinggödsel från våra djur på gården och använder s.k. nyttodjur för att bekämpa insekter som kan skada plantorna. Men att odla ekologiskt och vara KRAV-certifierad innebär så mycket mer. I slutänden handlar det om att ta fram fantastiska råvaror som är av hög kvalitet och fulla av smak, och göra det på ett sätt som påverkar vår jord, våra insekter och vårt klimat så lite som möjligt. Tvärtom vill vi vårda jorden och våra pollinerande insekter och öka den biologiska mångfalden. För att åstadkomma det är varje litet val vi gör på gården viktigt, allt från vilka soppåsar vi väljer till att all el vi använder i vår verksamhet kommer från förnybar sol-, vind och vattenkraft, till stor del från våra egna solceller.
Det som bl.a. gör ekologisk växthusodling unik är att vårt växthus är byggt på åkermark och att vi odlar direkt i jorden, som är full av maskar och mikroliv. På en säsong kan en tomatplanta växa sig 15 meter lång, vilket innebär att rotsystemet under jord är i princip lika stort. Det innebär en enorm mängd rötter som fritt kan ta sig genom vår åkerjord och ta upp det plantan behöver. Vi vattnar huvudsakligen med regnvatten och växthuset värms med träflis och ved som till största delen kommer från vår egen och våra grannars skog.
Vårt mål är att så långt som möjligt skapa ett kretslopp på gården där allt tas tillvara och alla olika delar samverkar och påverkar varandra med positiva synergieffekter som följd. Alla tomater som vi säljer till er är av högsta kvalitet. Vi får vanligtvis väldigt lite sekunda tomater men de som har lite skavanker eller är missformade blir till en underbart god marmelad hos en lokal mathantverkare. Tomater som t.ex. har sprickor är delikatesser för våra kor som dessutom får bladen som vi tar bort allteftersom plantorna växer. Det är dagens höjdpunkt för dem! Och som tack får vi gödsel som ger näring till plantorna. Det är ett litet exempel på kretsloppet inom gården.
Vi försöker hela tiden tänka nytt och göra bättre. Ett exempel är att vi packade i plastaskar när vi började odla tomater, för det fanns inte något alternativ. Förra året kunde vi ta fram en ask gjord i papp med råvara från svenska skogar. Den är tillverkad i Skåne och är betydligt bättre för miljön. Dessutom är den ursnygg!
Vill du också handla ekologiskt? Håll utkik efter KRAV-märket eller det gröna EU-lövet.